Dromen

Ik ben altijd al een (dag)dromer geweest. En één van die dromen was om ooit ondernemer te worden. Ik had alleen nooit gedacht dat ik als Virtual Assistant zou gaan werken (omdat dat beroep vroeger nog niet bestond), maar meer dat ik een eigen horecagelegenheid zou openen. Iets in de trant van een koffiecafé. Gewoon omdat ik gek ben op koffie en een eigen café mij ontzettend romantisch leek.

Maar na een studie hospitality en meerdere banen & bijbanen in de horeca weet ik inmiddels dat dat niet mijn roeping is. Gelukkig kwam ik daar dus op tijd achter. Maar wat dan wel mijn (ondernemers)droom was, dat wist ik toen nog niet. Eén ding wist ik in ieder geval wel zeker; het moest iets worden waarbij ik nog meer van mijn vrijheid kon gaan genieten.

Dus toen ik in 2008 mijn baan kwijtraakte en met geen mogelijkheid op korte termijn iets nieuws kon vinden, borrelde toch weer die ondernemersdroom op. Wat had ik nu nog te verliezen? Juist… helemaal niets! Dus toen het idee van VA zich uiteindelijk aandiende ben ik onervaren, maar wel met heel veel enthousiasme, aan de slag gegaan.

En inmiddels mag ik toch wel concluderen dat mijn droom werkelijkheid is geworden. Ik ben alweer acht jaar voor mezelf aan de slag, ervaar iedere dag mijn vrijheid, heb leuke werkzaamheden & opdrachtgevers en houd ook nog eens voldoende vrije tijd over om leuke dingen te doen.

Mijn advies is daarom ook: droom, stel doelen en ga gewoon doen!

Mooi (dag)droomplekje @Wilhelminapark  Breda

Foto: Reitse.com

Focus

Een eigenschap waar ik de ene keer heel goed in ben en de andere keer totaal niet. Bij mij heeft het er in ieder geval mede voor gezorgd dat ik voor mezelf ben gaan werken. Ik ben namelijk nogal snel afgeleid op het werk. Herkenbaar?

Voorheen heb ik weleens in zo’n kantoortuin gewerkt waar je met 30 andere collega’s in één ruimte zit en je alles constant door elkaar hoort. Je wilt werken… maar de telefoon gaat, collega’s staan aan je bureau met vragen en je moet ook nog eens de toegangspoort en de intercom van de parkeerkelder bedienen. Wie komt er dan nog toe aan ‘gewoon’ werken? Nou, ik niet!

Nu ik thuis werk heb geen last meer van al die afleidingen. Ik krijg veel meer gedaan in veel minder tijd doordat ik mij nu écht kan focussen op één taak. Als ik niet gestoord wil worden gaat de telefoon op stil en zet ik alle andere verleidingen van het thuiswerken, zoals het huishouden of tussendoor boodschappen doen, uit mijn hoofd.

Maar ook in mijn privéleven lukt het me vrij goed. Vooral tijdens mijn hobby hardlopen komt die focus goed van pas. Heerlijk vind ik het; kilometers maken, gedachten goed door laten waaien en ook nog eens gezond & fit blijven. En bij een wedstrijd ben ik pas echt ‘fully focused’ (op de finish), dat zie je wel op de foto. Want met de juiste Focus & Mindset kun je veel bereiken. Zowel in je werk als in je privéleven.

Fully focused bij de start van een hardloopwedstrijd

Foto: Reitse.com

Volop Vrijheid

Vrijheid is een van de belangrijkste waarden in mijn leven. Dat is altijd al zo geweest. Ik heb nooit zo de behoefte gehad om mij vast te leggen. Ik wil kunnen doen wat ik wil, wanneer ik het wil en zelf bepalen hoe ik het wil. Zowel zakelijk als privé.

Zo heb ik bijvoorbeeld een huurhuis en geen koophuis. Dat geeft mij het gevoel dat ik mij niet voor langere tijd hoef vast te leggen op één plek. Dat ik gemakkelijker ergens anders kan gaan wonen als ik dat zou willen. Maar voor nu is dat als, want voorlopig blijft mijn basis gewoon de binnenstad van Breda.

In mijn werk heb ik ook een enorme hang naar vrijheid. Daarom ben ik online ondernemer geworden. Ik ervaar volop vrijheid als Virtual Assistant. Ik kan mijn eigen tijd en werkzaamheden indelen en de locatie bepalen. Zo werk ik vaak vanuit huis, dan weer op een openbare flexwerkplek en voorheen heb ik zelfs een tijdje vanaf Aruba gewerkt.

Vrijheid is voor mij dus de verbindende factor tussen werk en privé. Doordat ik me vrij voel in mijn werk, voel ik me ook meer vrij buiten het werk. En omdat ik mijn werkweek niet helemaal vol plan, hou ik nog genoeg vrije tijd over. Dus hoe cliché het misschien ook klinkt; bij mij is alles in balans. Ik ervaar elke dag weer Volop Vrijheid en daar ben ik zeer dankbaar voor!

180205 Volop Vrijheid

Aan het werk in het Chassé Theater in Breda; de perfecte flexwerkplek!

Foto: Reitse.com

Pyjama Party

Gek genoeg krijg ik nog steeds weleens de vraag of ik in pyjama achter de computer werk… Ik denk dat dat komt doordat ik zelfstandig ondernemer ben, maar dan wel eentje zonder personeel. En zzp’ers kunnen doen en laten wat ze willen zonder met iemand rekening te hoeven houden. Toch? En als je daarbij ook nog eens thuiswerkt dan lijkt de optelsom al gauw; in pyjama aan de keukentafel aan het werk (of iets wat daarop lijkt). Want waarom zou je jezelf aankleden als je toch de deur niet uit hoeft?

Nou, ik kan je vertellen dat de keren dat ik in pyjama of joggingbroek achter mijn computer zat op één hand te tellen zijn. Die enkele keer dat het gebeurt ben ik ziek en sleep ik mezelf vanuit bed naar mijn computer. En juist dan vind ik het wel geoorloofd. Want als ik in loondienst was geweest had ik mezelf ziek gemeld en was ik in bed gebleven. Maar als ondernemer is elke dag dat je niet werkt er een dat je geen geld verdient, dus ga je ziek of niet, gewoon aan het werk.

Bovendien vind ik het veel fijner om aangekleed en wel aan het werk te zijn. Anders voelt het voor mij gewoon niet als werk. Zou ik in mijn pyjama zitten, dan voelt dat toch een stuk minder serieus.

Neemt niet weg dat ik gek ben op pyjama’s, joggingbroeken en ochtendjassen. Maar die zijn voor ná het werk. Dan nestel ik mij graag op de bank inclusief deken en pantoffels. Want dat is het heerlijke aan mijn werk; de reistijd voor woon-werkverkeer is namelijk nul. Mijn kantoor zit in huis en daarom heb ik elke avond extra veel tijd voor gezelligheid én een heuse Pyjama Party.

Pyjama Party Pantoffels

Mijn heerlijke pantoffels voor thuis